onsdag 28 oktober 2009

Frallan



Min gamla fina Fralla har dött.
Han drog sina sista andetag i lugn.

Telefonen ringde här nyss, Söta halvan undrade vem som ringde så här dags. Jag "visste" att det var Frallan, ja inte att han ringde men att samtalet skulle handla om honom.

Nu är jag ledsen och det känns konstigt att han är borta.
Samtidigt vet jag ju att han inte ville vara kvar i den här
världen längre.

Så lite jag än tror på ett paradis efter livet så hoppas jag
ändå att han har kommit dit han sa att han var på väg.
Sist jag träffade Frallan, för en vecka sedan, berättade han
att han hade varit på ett ställe där det var så ljust och vackert.
Solen sken och där växte de vackraste blommor som doftade
som han aldrig känt.

Då ska ni veta att han var trädgårdsmästare som fått pris
av dåvarande kungen.

Mitt allra sista minne av Frallan är när jag hjälpt honom att lägga
sig i sängen, han var trött och behövde vila. Jag satt en stund
på hans sängkant för att säga farväl. Han höll sina gamla rynkiga
händer, alldeles kalla, om mina kinder. Länge.
Jag var hans allra allra bästa sa han, strax innan han somnade.

Och nu är min Fralla borta.
Han saknas mig.

Markattan

Oj vad tiden går



Hej på er!

Väldans vad tiden går fort när man har roligt. Nu har det ju gått flera dagar sen jag pratade lite med er och skoj har jag haft, nästan hela tiden.

Jag har massor att göra på jobbet och har till och med fått lite utökade uppgifter, bland annat tar jag över en liten del av chefens göromål och det känns ju fint.

Annars är det lugna gatan här hemma, vi sitter mest vid kaminen och värmer fötterna efter arbetsdagen, läser lite och mår gott. En och annan katt ska klappas och något litet i kistan behövs också. För tillfället är det Gi som står på tapeten, undviker allt vad kolhydrater heter och har faktiskt lyckats sluta med socker i kaffet. Ujujuj vad bittert det är, trots mjölk, så man kan nästan påstå att jag slutat dricka kaffe. Inte blir det många muggar på en dag i alla fall.

På tal om skoj, idag fick jag mail från en av mina trevliga bloggläsare, hon skrev att hon var glad att mitt blogguppehåll inte hade blivit så kort.... Jag förstod ju att hon menade för långt men skrattade gott gjorde jag allt. Nu hoppas jag att vi snart får tid att träffas och snacka lite skit, eller allvar, och äta en bit mat ihop igen. Det är så himla trevligt och ger ny energi i tillvaron.

Eftersom Söta halvan hålls på styrelsemöte av något slag får jag fatta mig kort och ge mig ut i kyl och frys för att se vad jag ska äta ikväll. Sen ska jag ringa och höra hur det är med gamla Frallan, jag hoppas att jag inte får tråkiga besked. Risken är dock stor för han var så skröplig sist jag träffade honom.

Ha det nu så gott i onsdagsmörkret så hörs vi någon annan gång.

Markattan

lördag 24 oktober 2009

Bor in mig




Jag håller som bäst på med att anpassa mig i min nya härliga miljö. Grönt är det förvisso men det känns ju mest hemtamt så.

Återigen vill jag tacka både Ännelaij och Den hemska tvillingen för all hjälp med iordningställandet av nya bloggen. Utan dem hade jag i dag suttit här och gnisslat gaddar och svurit ve och förbannelse över hur svårt allt är. Fast det är det ju egentligen inte när man tittar närmare på saken. Nog om detta nu.

Veckan har varit otroligt intensiv med spring hela dagarna. Vi gör bra ifrån oss på jobbet och det innebär mer arbete då kunden, läs Af, köper fler platser av oss. Det är ju jätteroligt men tusan vad man får ligga i för att allt ska klaffa. I torsdags eftermiddag upptäckte vi dessutom att bokningssystemet som hjälper oss att ha koll på när folk ska komma, hur många och vart de ska, hade brakat ihop, och det blev ju inte saken bättre av. Då gäller det att kunna improvisera och hålla tungan rätt i mun. Allt gick bra och vi som höll alla bollar i luften fick stort tack av chefen. Det känns ju bra, men tusan vet om det där inte är en strategi också, beröm när saker har hanterats fast det är snudd på kaos, leder väl ofta till att belastningen ökar på sikt. Chefen vet ju vilken kapacitet vi ligger inne med så att säga.

Efter den här veckan känns det därför extra skönt med några dagar ledigt. För en gångs skull kunde jag dessutom sova lite längre och klev inte ur bingen förrän halv åtta. Härligt. Sen var jag snäll mot Söta halvan som låg kvar och trynade en stund. Bar in ved och tände en brasa i fina kaminen som står i sovrummet. Det är lyxigt att ligga under täcket, varm och go, och lyssna på brasan, känna värmen sprida sig i rummet och snart kan man dra några timmerstockar till.

Den där snällheten fick jag igen när vi gav oss åstad för att kolla in jackbeståndet i affärerna. Hade fått för mig att jag skulle ha en längre, varmare kapuschongförsedd historia nu till vintern. Hittade inget jag tyckte var snyggt eller prisvärt till en början men Söta halvan nosade upp en duffel och en snygg sjal, så nu är man välekiperad. Dock gäller det att vara ordentlig och hänga in sina kläder i en klädpåse, annars har man snart både Ramses, Miriam och Hermes med sig i form av päls. Herreminje vad det flyger långa katthår överallt. Klädpåsarna får hänga med tills vi bygger om hallen och det hinner vi förhoppningsvis med under hösten.

Vi tänker oss att slå ut en vägg och utnyttja en större klädkammare så att vår hall blir något större och lättare att vistas i. Nu får man stå på led om det är fler än en som ska in eller ut. Värst mycket plats för kläder och skor finns det inte heller, så ett större utrymme kommer att bli ett lyft. En sak är dock säker, vi ska ha ett skåp av något slag så att vi slipper ha en massa kattpäls i skorna och på kläderna. Ett hermetiskt tillslutet skåp alltså, förslag mottages tacksamt.

Nu puttrar den franska löksoppan på spisen, kaminerna värmer gott i regnrusket och snart blir det spabad. Det är åtminstone vad jag vill, Söta halvan kanske föredrar en bastu och då tror jag att jag står över. Dock finns det inget som hindrar att man slår sig ner i den fina korgstolen, tänder lite värmeljus och läser en god bok.

Ikväll blir det inte mycket gjort, kanske glanar vi på någon film, får lite ost och vin samt somnar sött i det, så dags, medelhavsvarma sovrummet relativt tidigt. Tur att man kan öppna ett fönster och få in lite frisk luft före sänggåendet annars storknar en klimakterimarkatta alldeles.

Jag hoppas att du får en trevlig lördagskväll du med.

Markattan

torsdag 22 oktober 2009

Nya vägar att vandra











Powered by Podbean.com

Markattan har övergett gamla tassemarker, mutat in nytt revir och har för avsikt att utforska domänen ordentligt. Man kan nog kallt räkna med att de första trevande stegen leder ner i rgpytsar, villar bort en i djungeln av html och inställningar och trasslar i största allmänhet.

Dock har jag en mycket snäll bloggvän som har lovat att hålla mig i näven den första tiden, läsa kartan ordentligt tills jag lärt mig hitta själv och få mig att våga byta både färg, bilder och annat som hör den här bloggvärlden till.

Det mest spännande är att se hur ljudet transporterar sig i min nya trädkoja, om ni kan höra vad jag tjattrar om och om jag behöver tratt för att göra min väna röst hörd.

Så, nu är det dags att kolla den närmaste omgivningen. Kanske finns det en klase bananer i närheten?

Varmt välkommen hit alltså, här står dörren på vid gavel för det mesta och du är min bästa gäst.

Markattan, nu på språng