söndag 17 oktober 2010

Vi valde nog rätt!

Jag tror att vi gjorde rätt när vi bestämde oss för att inte elda med ved den här säsongen. Det grundar jag på följande:

Ryggen värker som tusan, jag är stel och stönar för nästan allt jag gör. Inget ovanligt alls men blotta tanken på att ha hanterat 20 kubikmeter som ska kapas, klyvas, och staplas och sen bäras in i IKEA-kassar, får mig att bli övertygad. Hur i hela friden hade min rygg varit med det jobbet när den nu är som den är utan?

Värmeeffekten är jättehög på det vi eldar med nu och har inneburit minimalt med arbete. Dessutom är den lättänd och inte alls lika "stökig" som vanlig ved.

Priset ligger i paritet med den ved vi tidigare har köpt. Att vi kan dela upp köpen nu och på så sätt fördela kostnaderna under en längre period gör inte saken sämre.

I veckan såg jag en annons där björkved såldes för 600 kr kubiken. VA? Hur kan vedpriset fördubblas på ett år? Kan det bero på att många hade eldat upp sin ved långt innan kylan lämnade landet förra året? Då passar de på, vedleverantörerna, och höjer priset skyhögt.

Då vet jag att vi valde rätt. Nog kan priset på loggs också höjas men då har vi åtminstone sluppit allt jobb som är så trist och absolut värdelöst för dåliga ryggar.

Igår och imorse hade vi 8 minusgrader utanför köksfönstret vilket inte överensstämmer med väderprognoserna. Men fantastiskt väder blev det ju ändå och idag kommer Åke och Söta halvan återigen ta hand om boklöven som singlar mot marken. Själv ska jag skära ner den nu bruna och trötta humlen och lägga granris runt rosorna som har blommat så vackert i sommar.

Passar nog på att klura lite på vart tusan det här året har tagit vägen och funderar lite på om sommaren verkligen var så fantastisk som jag önskade mig, vädermässigt alltså. I övrigt var den härlig på alla sätt men ärligt talat, inte har vi fått så mycket sol och värme som skulle tarvas efter den där jävelvintern som lamslog oss?

Ha det gott hur som haver

Markattan

5 kommentarer:

strandskatangammeltacka.blogspot.com sa...

Ja,den veden ! Det är ju inte bra att din rygg protesterar men däremot väldigt skönt att det finns alternativ till ved för er del.
Jag har inte riktigt så kalla nätter som ni har haft men i natt var det minus 5,6 grader. Med den här takten känns det som om vi är på väg mot istiden... usch !
Om en stund beger jag mig till Partille och de små "twinsen".Men först måste jag hämta in ved från vedboden för att ha inne när jag kommer hem om ett par dagar.
Ha det gott i kylan !

strandskatan sa...

Attans ! Nu blev det fort o fel igen !

Jag, Lobelia sa...

Smart tänkt. Vissa saker ska inte vi ryggmänniskor befatta oss med. Allt ved-relaterat är en av sakerna. Och flyttar. Därför sitter denna ryggmänniska nu o njuter av att ha flyttfirma o städfirma bokad inför förestående flytt. Skönt! Njut av värmen nu!

Förihelahelvete sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Du äter för lite räkmackor i höjden. Då får man ont i ryggen.
Osloskånskan.