måndag 9 augusti 2010

The reader

En bra film sågs det på i kväll, The reader.
Ung man, i Tyskland, blir kär i något äldre kvinna, analfabet och hemlighetsfull.

Han kommer från ett bildat hem, hon kan inte läsa. Han läser och hon låter honom uppleva kärlek och sex.

Plötsligt försvinner hon, han sörjer, läser till advokat och hamnar givetvis i en rättegång om det 6 nazistkvinnor gjort mot 300 judiska kvinnor. Och gissa vem som befinner sig bland de sex?

Filmen är intressant på många sätt. Framförallt väcker den tankar hos mig om utbildning, skolning och trygghet i ett samhälle som ställer krav på oss medborgare.

Lyssna nu Björklund, eller läs rättare sagt. Jag läser ju inte längre...

Nazisterna drog till sig en förfärlig massa människor, de röstade och tyckte att allt blev bra. Bara vi blir av med judar, zigenare och en helvetes massa andra som störde bilden, förflackade landet och tog resurserna från "hederlig folk". Vem fick göra skitjobbet? Vilka var det som stod i dödslägrena och skyfflade lik?

Var det akademikerna? De som fick utbildning och lärde sig något? Var det de som hade förmögenheter och satt och lyssnade på Mendelsson och Mozart?

Nope, det var outbildade, i militären värvade (och vilka var de), fattigt folk som skulle göra som de blev tillsagda. Sen fanns det förstås befäl som var satta att beordra omänskligheterna.

Det är inte förvånande att Sverigedemokraterna växer och får fler väljare. Det är inte utan att jag blir jävligt förbannad på Sveriges politiker som gjort och gör sitt bästa för att montera ner den kommunala skolan, ge lärare en helvetesuppgift och öka utanförskapet. Att de dessutom har mage att möta Sverigedemokraterna med anhang med tystnad gör mig så sabla uppgiven och förbannad.

Vafalls va?

Montera ner hela skiten, var tysta och lägg skulden på föräldrar vars ungar bråkar i skolan. De där som inte orkar, inte fattar och inte kan.
Kan det vara så enkelt att de helt enkelt inte KAN. Att det fattas dem något och därför är utagerande? Eller ännu värre, att vuxenvärlden och skolan är så kass att de helt enkelt inte mäktar med våra kursplaner och betygskriterier, lärarlösa lektioner och en massa annan bullshit?

Jamen vad bra, ta in utarbetade föräldrar, låt de redan trötta ungarna möta hånet när trötta morsan är där. Tvinga den hårt arbetande farsan sitta med armarna i kors för att sonen ska sköta sig. Och sen då? Ska ni se till att familjer blir än mer utarmade? För det har vi ju råd med...

Björklund, om du har något vett i skallen så drar du tillbaka senaste förslaget. Sätter dig i skolbänken och lär dig om utanförskap, bildning och empati. Du är en av de politiker som just nu bäddar för Sverigedemokraterna, gör det möjligt för dem att vinna mark, ta positioner och bli vågmästare.

11 kommentarer:

Den hemska tvillingen sa...

Japp, se där ja, en motståndare som kan ge Björklund en match! På´t igen kära syster, på´t igen!!!

nillas liv på pinnen sa...

Eller hur!!!
Björklund är livsfarlig med sina taktiska, populistiska, halvfascistiska utspel. Farligare än SD, skulle jag vilja säga.

Selma sa...

Som jag håller med! Kommentaren blir kort just därför. Som jag håller med!!!

Ännelaij sa...

Du har, som vanligt, prickat rätt.
Man undrar ju om Björkund och company tänkte efter före när de la förslaget.

..man blir så trött..

Lina sa...

Kakfatet fyndades på Ellos..
Kan det ha kostat runt 300:-??
men det är väldigt petite så planerar du att bjussa på stora bullar så rekommenderar jag något annat:)

får man lägga till din blogg i min länklista?

puss

Cina sa...

Bra inlägg, Markattan! Håller med till fullo!
Och även tack för filmtipset!

Anonym sa...

Oj, oj.. så mitt i prick alltså! Tack!
/Småländskan

Cina sa...

Var är du? Saknar dig! Hoppas allt är bra!

Ännelaij sa...

Många Grattiskramar på födelsedagen!
Saknar dig.
//A

Fiffi sa...

G R A T T I S på födelsedagen!! :D

nillas liv på pinnen sa...

Med en enkel tullipan uppå bemärkelsedan, jag har den äran, jag har den äran att gratulera!
(Vi är väldigt mycket lika gamla kan man säga. Jag fyller 48 i oktober.)