tisdag 24 november 2009

Hög på Lycka

Idag har varit en alldeles förträfflig dag på många sätt. Jag känner mig alldeles rusig av glädje för att mitt jobb är så fantastiskt roligt och stimulerande.

En av mina arbetsuppgifter innebär att jag har språkstöd för invandrare som behöver träna sin svenska och lättare hitta jobb i dessa bistra arbetslöshetstider. Det kommer en tapper skara människor som snällt lyssnar på mig, övar sitt uttal och ställer frågor om ord och uttryck de vill ha förklarat. Jag fullständigt älskar det. Det märks nog för de allra flesta verkar trivas och säger till sina coacher att de lär sig mycket och vill delta under dessa timmar.

Idag stod det två nya personer utanför klassrumsdörren och undrade om de kunde få vara med en stund. De berättade, på fullt förståelig svenska, att de nyss kommit till Sverige, läste Sfi på en annan skola och hade hört om mitt språkstöd. De satt med en stund och efter rasten kom de och sa att de inte hann vara med längre för de måste skynda sig till Af för att försöka bli inskrivna på "mitt" företag för att kunna gå på mina lektioner. Klart att det känns bra.

De har för övrigt varit i Sverige sen slutet av september och pratar redan mycket bra svenska.
( Så det så, SD, VAM och andra invändare)

Nåväl, en av de trogna deltagarna var som vanligt med idag, hon frågar, hon vågar och tar för sig. Hon har en gedigen utbildning från sitt hemland som hon inte alls får användning för här, just nu. Jag önskar att hon åtminstone fick möjlighet att praktisera för att få visa vad hon går för, vilket jag pratade med hennes coach om. Döm om min förvåning när jag fick reda på att hon inte längre är inskriven hos oss. Hon har låtit bli att säga det till mig och istället sett till att komma varje tisdag för att få sig lite svenska till livs.

Klart att det känns bra.

Nu gäller det bara att låta chefen få veta.... Asch jag skojar bara.

Huvudsaken är att de trivs, lär sig lite mer och får nytta av kunskaperna i sitt jobbsökande. För hur det än är, hur ambitiöst de än pluggar, hur mycket de än anstränger sig, så har de en jävla massa mer motstånd att passera innan de får arbete, jämfört med en svensktalande människa med ett svenskklingande namn.

Gissa vad?

Jag är så sabla trött på de där som påstår att invandrare kostar en massa, inget annat vill än utnyttja svensk välfärd och leva på bidrag. Jag är så trött på folk som inte har en aning om vad de pratar om, de mentala kalhyggen som nu försöker få plats i riksdag och regering. Jag är så inihelvete trött på alla de där som säger nej till ensamkommande flyktingbarn, på de som tror att klimatet ändras om en flyktingförläggning byggs nära det egna hemmet. (jodå, jag har själv hört argumentet)

Jag funderar på ett riktigt jävla stort blogguppror, en fantastisk, massiv uppvisning i vad röstberättigade med någonting innanför pannbenet, tycker och tänker. Jag vägrar att låta dessa nazister och rasister vinna mark, få makt och plötsligt sitta och besluta om hårdare tag riktade mot allt och alla som skrämmer dem. JAG VÄGRAR, GÖR DU?

Och jodå, jag vet att inte alla som har kommit hit från andra länder är guds bästa barn. Varför skulle de vara det? Varför kräver vi av dem att inte ha ett enda lik i garderoben? Varför får inte de ha precis lika många svagheter och brister som infödda svenskar får ha? Vad får oss att tro att vi kan ställa högre krav på dem vad gäller laglydighet, moral och etik? För att de är bättre än vi?

Tja, då är de väl det och då finns det ju faktiskt ingen anledning alls att slå sig för sitt blågula bröst och hänvisa till ras eller nation.

Markattan, som bara ville ha det sagt.

9 kommentarer:

Osloskånskan sa...

Vi tycker nog ganska lika du och jag. Men jag undrar vad du har för utbildning? Är du lärare?

Osloskånskan sa...

...och jag ska följa med! Se vad upproret kan innebära, menar jag!

Markattan sa...

Jag är utbildad so-lärare och har undervisat på högstadiet. Nu har jag väldigt lite undervisning och bara för vuxna, arbetslösa invandrare. Annars håller jag på en väldig massa på jobbet.

Ja gör det, ska se om jag får till något.

Markattan

Den hemska tvillingen sa...

Och som du sa det. Med utmärkt beröm godkänt, eller Mycket väl godkänt...eller vad det nu kan heta.
Jag följer också med i upproret. Jodå, jag har stått på barikaderna förr och bangar inte för att klättre upp en gång till och vara med och slåss för rättvisa och medmänsklighet.

Mifflan sa...

Jag är på! Väl talat!

Markattan sa...

Vad bra, då kan vi kanske bli några stycken som gör skillnad. Vi kan ju hoppas att fler hoppar på bloggupproret.

Markattan, på krigsstigen

Jag, Lobelia sa...

Underbara markatta, du är bäst! Räkna med mig. Det är dags att vi vanliga Svenssons säger ifrån.

Ännelaij sa...

Vilken underbar dag du haft.
Det är ju sååååååååå roligt emd beröm.
:)
Och det är du värd.

Jag vägrar också stå bakom SD och liknande grupperingar som tyvärr verkar vinna mark nu.

Väl talat

Dreamsalive sa...

Väl talat! Heja markattan!