onsdag 3 februari 2010

Rykande het och iskall hållningDet är inte så att Markattan slutat blogga helt, jag har bara varit strängt upptagen med att sköta kommunens åtaganden vad gäller snösvängen. Man har tydligen rivit upp eller låtit bli att förnya tidigare avtal med snöröjare och gjort ett nytt uppköp från nya "entreprenörer". Dessa traktorburna män, ja jag har inte sett en enda kvinna ploga, verkar inte ha en aning om hur man framför en traktor försedd med skrapa, skopa eller blad, för att få bort nyfallen snö.

Markattan syns alltså för det mesta i en snöhög, eller snarare, syns knappt, i en djup fåra, med skyffel i högsta hugg. Det man kan skymta är en högröd, svettig markatta, som snart kan smälta snön av pur ilska. Tänk dig en rött svullet babianarsle så får du bilden rätt klar för dig.

För några år sedan var det en självklarhet för plogaren att svänga in på vår lilla uppfart, en gatstump med egen gatuskylt. Plötsligt var alla stumpar runt oss plogade efter ymnigare snöande utom vår. Vi kontaktade kommunen och fick till svar att vår stump av gatunätet inte fanns på kartan och därför kunde vi inte få plogat. Jag kontrade med att kommunens sopbil körde upp på just den där lilla avfarten för att tömma soporna. Samtidigt undrade jag om de tänkte sluta debitera oss för sophämtning när de nu bevisligen inte kunde hämta våra sopor på just den här gudsförgätna avkroken.

Låt mig säga så här, det tog inte många timmar innan plogbilen röjde snö så det stod härliga till.

Nu, med det nya kommunala snöröjningsavtalet, får vi ringa varenda dag och fråga varför inte vår gata plogats. Varje gång får vi samma svar, - Jag ska ringa och säga till han som sköter det här området, han måste ha glömt.

Fint så, men har gubben alzheimer eller vad?

När jag så går ute på gården med min snöskyffel och förflyttar nyfallen snö, ilsk som en retad terrier, så är jag helt övertygad om att det där avtalet inte har börjat gälla än. Kanske skrev man att det ska börja gälla framåt våren. Förmodligen ligger de där entreprenörerna på någon soldränkt strand i ett avlägset paradis, skålar med varandra i färgglada drinkar, och flabbar läppen av sig över snökaoset i gamla Svedala och över kommunens avtalsskrivares klumpighet och inkompetens. För att inte tala om nävarna som gnuggas över all kosing som redan droppat in på kontona.

Men det finns ju alltid något att glädja sig över när det kommer till kompetens och snösväng. Vägverket, som står för röjning av trottoar och gata på andra sidan huset, har försäkrat sig om att en rejäl gubbe i keps rattar traktorn och att han vet precis vad som ska till för att få till trafiksäkerhet vid kyld nederbörd. Ojojoj vad han plogar, tar upp i sin skopa och forslar några meter bort från trottoaren. Tyvärr kör han mot vår tomt, släpper ner vid staketet och tar skopan och riktigt trycker till snöhögen. Att han samtidigt trycker sönder vårt gamla staket är ju en världslig sak...

Det ska bli mig ett sant nöje att föreviga det numera totalt nermejade staketet, skicka bilder till vägverket och KRÄVA nytt fint staket. Och ni vet ju hur det är med Markattan...

Jag ger mig aldrig.

I natt kom det ny snö och förmodligen borde jag häva mig på skyfflen så att Söta halvan kommer till jobbet som han ska. Å andra sidan är ju kommunen hans arbetsgivare, så jag tror jag skiter i det.

Markattan, som trivs med kaminvärmen.

13 kommentarer:

Osloskånskan sa...

"Jag ger mej aldrig".
Sånt kommer man långt med!
(ända till nårje bl a)

Den hemska tvillingen sa...

Om de bara visste vem de stungit haver...Lycka till.

Den där tjockisen sa...

Sådana här dagar är jag så nöjd med att bo i lägenhet. Väldigt nöjd. Jag passar på att gotta mig åt detta eftersom jag är avundsjuk på er andra i samma ögonblick som snön försvinner igen.

nilla sa...

Hahaha, va kul!
Att läsa alltså.
Förstår att det eventuellt inte är lika kul att uppleva au physical.

(Gu, vilket snyggt uttryck jag fick till där! Kanske ska nämna att det är min skapelse så du inte åker till Frankrike och slänger dig med det. Kan ju betyda vad som helst...)

Singelmamman sa...

Den bästa egenskapen, att aldrig ge sig! Själv har jag bara balkong, men jag har bestämt att jag inte behöver nyttja den på ett par månader.

Markattan sa...

Osloskånskan, Till Nårje minsann? Grattis!

Dht, Just precis, de har ingen aning att det är "kommunens egen lilla ärkebitch" som politikern sa..

Ddt, Ja gotta dig du, snart kommer jag igen, när gräset gror, buskar grönskar och boken sprider skir grönska och välkommen svalka...


Nilla, Läsa? Du lyssnar väl? Risken att jag ska till Frankrike och slänga mig med "köksfranska" är minimal. Men om, hänvisar jag till kreativa dig.

Singelmamman, Gud vad skönt med en balkong, å andra sidan är det svårt att odla buskar där. Men om man aldrig ger sig så...

Markattan

nilla sa...

Nä, jag läser.
Borde jag lyssna tycker du?
Jag föredrar läsa framför lyssna men jag ska testa.

nilla sa...

Snyggt det lät! Och kul att höra din röst. =)

Markattan sa...

Tänkte väl det Nilla.....

Du får gärna fortsätta läsa om du hellre föredrar det, men ville bara försäkra mig om att du visste att man kan lyssna.

Markattan

Speja sa...

Nä, det har man ju förstått - att du är både välformulerad och välkonstruerad - alltså välrustad inför varje dust. Jag skulle bli lika blå som du är röd och antagligen smälla av på kuppen - av upprördhet. Fast ett nytt staket kan ju sitta finfint.

Ännelaij sa...

Jag förstår dig preciiiiis!
Suck...
Och självklart ska du få rätt i att få skottat du också och ett nytt staket.
..suck igen...

Ibland är det bra att inte ge sig.
Så...grrrrrr!
Ta fighten om det behövs.

strandskatan är nöjd sa...

Ha,ha,ha ... du e rolig du ! Babianar.... hi,hi !
På något sätt känns det som om det kunde vara jag !
Hit kommer det dock ingen från vägverket men den snälle grannen ser till att jag inte blir helt insnöad.

Jag, Lobelia sa...

Klart du inte ska ge dig. Vi kan bilda pakt och hjälpas åt att formulera skrivelser. Mina kommer rikta sig till HSB som inte sköter de 22 trappstegen ner från huset till gatan, samt den s k snöröjaren längs med gatan som samlar all snö från hela gatan och lägger den i en prydlig hög på just de kvadratmetrar där jag hyr en p-plats för 250 spänn i månaden...