måndag 25 januari 2010

Skrämmande infantilt från Sverigedemokraterna

Ta dig ett par minuter, ca tio, och läs igenom det här "intellektuella" resonemanget om varför yngre män i större utsträckning röstar på Sverigedemokraterna jämfört med äldre människor och framförallt kvinnor

Svaret från mig blir i alla fall att kvinnor har lite mer innanför pannbenet än de där männen som röstar på Sverigedemokraterna och när det kommer till de äldre.... Gammal är äldst!

Tja, vad ska man säga?Markattan

15 kommentarer:

Den hemska tvillingen sa...

Infantilt var ordet sa Bull.
Och tänk va att vi kvinnor inte är rationella nog att vara emot invandring. Och att vi har så svårt att utmana sanningar från överheten var också mer än jag visste....Men vad vet jag, liten kvinna som jag är. Och inte är jag asiat eller brasilianska heller så jag platsar ju inte inom vården iallafall...

Osloskånskan sa...

Det er lov å tenke selv. Og det er vel det damene faktisk gjør!

Singelmamman sa...

Beundrar dig Markattan som sätter strålkastaren så tydligt på de här människorna som gör allt för att lura på andra sina åsikter. Vrider och vänder hur de vill med sanningen. Inser att jag hittills bara läst dig via Nilla, men länkar till dig från min blogg också.

Farbror Blå sa...

det är till att göra det lätt för sig med att tro att kvinnor har lite mer innanför pannbenet än andra. Exakt sådan syn göder stollar som SD.

Fundera istället på varför yngre män röstar på stollar som SD? Kan det handla om att de identifierar sig och sin vardag i deras budskap? Varför gör de i såfall det?

Kan det bero på att SD spelar på populistiska frågor? Arbetslöshet, utsatthet, kriminaliet etc?

Och att etablerade partier tiger ihjäl dessa problem? För den gruppen?

Det handlar inte om vad som finns innanför någons pannben. Snarare på att någon högt uttrycker det de alla känner inombords.

Och då är våra etablerade partier misslyckade och framförallt frånvarande för verkliga problem...

Markattan sa...

Singelmamman, Tack så mycket och välkommen hit.

Farbror Blå, välkommen. Men det är ju just det, att de tar sig rätten att tala om vad "alla andra tänker". Jag tänker inte så. Att ha mer innanför pannbenet, innebär för mig att använda det, och tänka själv istället.

Markattan

strandskatan sa...

Oj, vilken syn på pensionärer, kvinnor och jag vet inte vad ...
nå´t så urbota dumt !
Det är nästan så att "topplocket" lyfter och blodtrycksmedicinen måste ökas !
Plocka fram mera så´nt här Markattan ! Fram i ljuset med skiten !
Strandskatan som är både kvinna,pensionär och definitvt inte rädd för förändringar är riktigt förbannad !

Motvalls gubbe sa...

Vad det i grunden handlar om är väl att vi människor har en inbyggd, en genetiskt betingad, drift att ge oss på de som är svagare när vi själva känner oss förtryckta.
Vi sparkar alltså gärna nedåt, men om det är invandrarna, judarna, vargarna eller någon annan utsatt grupp verkar inte ha så stor betydelse. Huvudsaken är att det är någon som har svårt att försvara sig.
Det är ett primitivt och, som sagt, genetiskt nedärvt beteende som förmodligen härstammar från en tid då svaga individer kunde utgöra ett hot mot hela gruppens existens. Hamnade man längst ner i hierarkin i en sådan grupp löpte man antagligen stor risk att dödas eller sparkas ut från gemenskapen.
De som hade en tendens att sparka ner de svagare till botten överlevde alltså i större utsträckning än andra. De fick på så sätt möjlighet att föra sina egenskaper vidare till kommande generationer och därför finns beteendet kvar i oss än idag.

Markattan sa...

Farbror Blå igen, ber om ursäkt, jag läste dig dåligt. Jag håller med dig och jag är inte av åsikten att vi kvinnor har mer innanför pannbenet än män. Du sätter fingret på det jag alltid hävdar, var kommer de ifrån, dessa människor som sympatiserar med SD och varför har de dessa åsikter. Jag inser att det är en verklighet de lever i som gör att de väljer SD.


Just det faktum att etablerade partier håller tyst gör att jag "gått i krig" med de här "tendenserna".

Återigen, ber om ursäkt men kolla vad klockan var va....

Markattan

Markattan sa...

Strandskatan, Då ligger du ju riktigt risigt till, kvinna, pensionär och dessutom en som tänker fritt. Å andra sidan, så är det ju bla sådana som du vi behöver. Hurra för Skatan.

Markattan

Markattan sa...

Motvalls Gubbe, Förvisso "lider" vi av genetikens arv och drivs av instinkterna. Dock ska man väl inte glömma sociala och kulturella aspekter. Nog tusan har människan genom årtusenden lyckas med att fostra ungar att inte gå på instinkter enbart? Har vi inte sett till att vi går på moral och etik också? Lärt våra ungar att behärska sig, inte slå, inte trampa ner, inte förkasta?


Jag vill tro det.

Markattan, välkommen hit Motvalls Gubbe

Motvalls gubbe sa...

Vad jag vill få fram, Markattan, är att rädsla för främlingar är en fobi på samma sätt som överdriven rädsla för ormar, höga höjder, vassa föremål, trånga utrymmen, öppna platser, förändringar, mångfald av åsikter etc. är fobier.
En gång i tiden låg det ett stort överlevnadsvärde i att vara rädd för sådana saker och därför finns anlagen för de här fobierna i våra gener. Men bara anlagen. Fobier blir de bara om vi växer upp i miljöer där de här rädslorna bekräftas. Om vi till exempel har föräldrar som är rädda för spindlar är risken stor att vi utvecklar en spindelfobi.
Då spelar det ingen roll att det rör sig om helt ofarliga spindlar. Vi reagerar ändå alltid med starkt obehag när vi ser en spindel.
Förnuftargument hjälper inte.
På samma sätt förhåller det sig med personer som lider av främlingsrädsla.
Nu vet jag inte om du lider av någon fobi, men chansen är stor att du gör det. Kanske spindelfobi eller mörkrädsla som är rätt vanliga fobier.
Du vet att mörker, eller våra svenska spindlar, inte är något att vara rädd för, men ändå känner du det där obehaget.
Tänk dig då att du skulle känna på samma sätt inför främlingar, förändringar eller mångfald av åsikter...
Då är risken stor att du röstar på ett parti som säger sig stå för trygghet och tradition, och som lovat att kasta ut främlingarna ur landet.

Markattan sa...

Motvalls, Jo jag förstår vad du menar och håller med. Tack och lov lider jag inte av fobier.

Markattan

Ebba G sa...

Fortsätt! Du behövs!
Och... motvalls gubbe- jag tillåter mig filosofera lite...
..När man generaliserar kring grupper och ger dem enhetliga egenskaper gör man grupperna till en sorts megaamöbor - potentiellt farliga organismer som man måste se upp med.
Det finns väl egentligen ingenting sånt som "kvinnor"
"flygledare" "prostituerade" "socialarbetare" "muslimer" - som en sorts enhetligheter. Det är individer som från utsidan ser ut att höra ihop för att de har något attribut gemensamt. Ett könsorgan, en utbildning, ett yrke, eller en religion...Unga män och pensionärer kan ha mer gemensamt än unga män och SD, det skulle vara möjligt att skriva en artikel som bevisar just det... Att skapa "sanningar" handlar ofta om retorik och en skicklighet i att förstå vad individer just nu längtar efter. Sen sätter man en rubrik - skapar en möjlig grupptillhörighet för dem som längtar efter att få den där tillfredsställelsen - och vips tror de att de är hemma. Och då har man stora möjligheter att påverka dem, styra dem - och ge dem känslan av egen makt utifrån grupptillhörigheten....

Dreamsalive sa...

Ärligt talat så vet jag inte vad jag ska säga om det här... Finner inte orden. Va?, liksom. Eh, jaha?
Ja, vad ska man säga?
(skakar på huvudet)

Du har i alla fall något att hämta inne hos mig!

M. sa...

Som jag läser det där resonemanget tycker jag att det är att gripa efter den sista strimman hopp, liksom. Dom vill så väldigt gärna vara ett parti att räkna med, men dom inser nog att makten och härligheten inte kommer att bli deras. Inte så länge det finns lite äldre och visare männskor än oroliga ungdomar i skolan.

Jag tror att dessa yngre män också växer och blir klokare med åren.

Inlägget tyckte jag nästan var som mental träning: "Vi är ett stort parti, vi har sympatier, minsann!"

Det man säger många gånger tror man till slut på själv :)