måndag 11 januari 2010

Vi tar det från början

Härom dagen publicerade jag en artikel som Richard Hobert skrivit om Sverigedemokraterna. Den kan du läsa här. En mycket välskriven och initierad artikel, om du frågar mig.

Jag fick kommentarer, bland annat från en fd. Moderat, numera medlem i Sverigedemokraterna. Här kan du läsa vad han och andra har att säga om deras politik.

Eftersom vi nu har en debatt så vill jag inte släppa iväg det där inlägget till minnenas palats. Jag önskar att fler deltar i debatten, att fler får upp ögonen för vad Sverigedemokraterna verkligen står för. Kanske måste man läsa med förstoringsglas ibland för att genomskåda retoriken men somliga formuleringar slår hårt mot mitt mänskliga förnuft. Tex kan man läsa sånt här:

"Material som köps in till skolorna skall i första hand vara miljövänligt, och förstahandsvalet skall uteslutande falla på icke djurtestade produkter. Vi bör vidare sträva efter att skolmaten genomgående skall ha högt näringsvärde, vara svensk, ekologiskt framställd, och helt gratis för eleverna. Ritualslaktat kött skall ej få förekomma i den svenska skolan."

Eller det här:

"Förebyggande kriminalpolitiska insatser skall sättas in i hem, skola och ungdomsverksamhet, t.ex. inom idrottsrörelsen. Upplysning som motverkar missbruk av alkohol och droger skall ges i förebyggande syfte med sikte på ett sunt och friskt folkhem."

Alltså, den historia Sverigedemokraterna är så måna om att bevara levande, finnas i vart svenskt hjärta och i var svensk själ, blir oroväckande levande med liknande formuleringar. Man får givetvis tycka vad man vill, det är nämligen än så länge en mänsklig rättighet, men det måste väl ändå finnas gränser för försök till förtäckta formuleringar?

Ritualslaktat kött i svenska skolor? Var? Sen när?
Och den där förebyggande satsningen, som ska ge oss ett friskt och sunt uppväxande släkte? Ja det låter väl bra, om det inte vore för att den passusen finns att läsa under Sverige-demokraternas idéprogram om kriminalpolitik. Då börjar det åtminstone osa en viss jugend-skolning i mitt hörn av världen.

Sen kan man ju ha "riktigt roligt" när de förklarar för oss mindre vetande, tydligen, orsakerna till kriminalitet, läs bara det här:

"Det finns inga enkla svar på frågan om hur brott bäst bekämpas. Det finns hos somliga en eller flera olika och troligen till största delen ärftliga personlighetsstörningar, vilka var för sig eller tillsammans disponerar för upprepade normöverträdelser."

Jag undrar vilken forskning de stödjer sig på och om de här uppgifterna stämmer, kanske idéerna om straffen borde ändras en smula?

Jag har givetvis plöjt igenom Sverigedemokraternas politiska program, tittat på deras idédokument och försökt sätta mig i in i vad de står för. Det är inte lätt, då jag faktiskt mår lite illa när formuleringar kastar mig tillbaka till en tid då kriget rasade eller nyss var slut. När de ideal som förpassade en stor del av Europa till stoff, fortfarande var aktuella, när röken efter den stora utrensningen fortfarande låg som en dimma över världen.

Jag mår illa men tänker inte vara tyst. Jag tänker fortsätta diskutera, argumentera och försöka påverka så många jag kan att gå och rösta och att på allvar tänka efter först.

Och till dig Stellan, som kommenterar och ger din syn på saken, på ditt meddlemsskap hos Sverigedemokraterna vill jag säga följande:

Jag är inte heller intresserad av att man inför sharia-lagar i Sverige, jag är emot fundamentalism, var helst den går att finna. Jag tycker också att man får anpassa sig och inte förvänta sig att Sverige ska anpassa sig efter de invandrare vi tagit emot här. Men, här i min värld, och du ska veta att jag träffar invandrare, främst muslimer, varje dag, har jag aldrig någonsin upplevt eller hört att de vill ha sharia-lagar här.

Jag förstår inte varför du är så rädd för att det ska hända, var i detta avlånga land är det på tapeten att byta ut Svea rikes lag mot Sharia-lagarna? Något måste jag ha missat, berätta gärna vad?

Sverigedemokraternas retorik känns igen. Man kan urskilja de historiska likheterna med Tyskland under 30- och början av 40-talet, framförallt i diskussioner med en representant för partiet. I texterna är de väl något mer förtäckta men inte desto mindre, här gäller det att se upp för paranoian. Den där skräcken som man lätt sätter i människor, inte minst i dessa bistra tider, med arbetslöshet och ekonomisk kris, parad med idyllen, tanken på folkhemsförälskelsen, idealen och föreställningen att det var bättre förr.

Fortsätt debatten, tänk mycket noga efter hur du vill ha det i Sverige och passa på att läsa den här dikten


Först kom de för att hämta judarna
men jag höjde inte min röst för jag var inte jude.
Sedan kom de för att hämta kommunisterna
men jag höjde inte min röst för jag var inte kommunist.
Sedan kom de för att hämta fackföreningsfolket
men jag höjde inte min röst för jag tillhörde ingen fackförening.
Sedan kom de för att hämta mig
och då fanns ingen kvar som kunde tala för mig.

Martin Niemöller, en tysk präst och berömd Hitlermotståndare

Markattan

19 kommentarer:

MonasUniversum sa...

Jävligt bra inlägg. Du säger allt jag tänker. Nu ska jag in på länkarna.

Den hemska tvillingen sa...

Hear hear! Strålande helt enkelt.

furman sa...

Mycket bra Apis! Jag satt just idag på mitt lilla iskalla kontor och grunnade över detta hur vi ska handskas med nynazister som det faktiskt handlar om. Ska man bara ignoreara deras kommentarer, deras försök till uppmärksamhet eller ska man debattera? Jag kan tänka att det vore bättre att bemöta främlingsfientlighet med .... att inte ens se dem, inte ens låtsas om dem? Det känns som om varje gång de får uppmärksamhet av media så får de medvind? Äh jag vet inte.....men han prästens ord på slutet var ju alldeles suveräna.... :-)

Linda sa...

Sladdade in o läste ditt inlägg med tillhörande länkar. Sverige demokraterna vill jag hålla så långt bort i från regeringen som möjligt. Dom skrämmer mig.
Tänker länka detta inlägg, tycker så många som möjligt ska läsa.

Sune...the girl sa...

Jag vill också hålla Sverigedemokraterna borta från regeringen, hoppas innerligt att folk verkligen får upp ögonen på det där partiet. Jag länkar också från min blogg. Tack för läsningen.

Malin J sa...

En liten anektdot:
Jobbade som vikarie i en mellanstadieskola. Kom till jobbet en dag med en torshammare som hängsmycke( tycker att man gott kan komma ihåg sitt kuturarv.)En liten knatte på 10 bast kommer fram till mig och spänner ögonen i mig och kläcker: Bara män får bära torshammaren!
Jag frågar givetvis var han har fått det ifrån. Killen svarar att det har minsann hans storebror talat om och han borde ju veta för han röstar på sverigedemokraterna som vill bevara Sverige svenskt.
Jag frågar honom: Heter inte du ****** i efternamn?
Killen svarar att visst gör han det.
Hmmm. Flyttade inte din mamma hit ifrån ett annat land?
Jo det gjorde hon.
Killens storebror röstade på ett parti som ville kasta ut hans mamma ur landet.
I rest my case!

Speja sa...

Bra jobbat,Markattan. Håller med dig i allt...särskilt i hur farligt det är att blunda eller bara rycka på axlarna.

Ännelaij sa...

Mycket bra skrivet.
Ska länka till dig.
Har läst dina inlägg i denna fråga flera gånger men inte kommenterat för att jag inte vetat hur jag skulle formulera mig.

Men nu så länkar jag.
Kram

strandskatan sa...

Jag önskar att jag hade de rätta orden,var bra på att argumentera och sätta allt vad jag tänker och tycker i frågan "sverigedemokraterna" på pränt ! Men du Markattan och flera med dig ger uttryck för vad jag skulle vilja säga och du/ni gör det på ett alldeles lysande sätt !
Tack för det !
Matin Niemöllers ord är mycket tänkvärda.

Fiffi sa...

Även min blogg i detta ämne är uppdaterad nu.

Just i det här fallet gäller det att inte bara se till ytan utan krafsa och trycka till, för jösses vad maskar det dyker upp ur dessa porer och man behöver inte ens ta fram förstoringsglaset.

Linda sa...

Så lite så.
Jag har lätt att bli både arg o irriterad på en del människor. Ska väläven tillägga att jag just nu har stor seratoninbrist i hjärnan på grund av noll intag av min medicin. Då blir humöret lite värre än vanligt.
Jag hoppas iaf att jag inte skrivit något stötande i så fall får du knäppa mig på nosen o ta bort min kommentar.
Vill ingen illa. Vill bara få fram så mycket som möjligt, men frustrationen tar över ibland =)

Den där tjockisen sa...

Jag håller med dig till fullo. Jag ska tycka något mer så snart min förkylning bättrat sig en aning.

Markattan sa...

Mona, Jag säger nog det många tänker, hoppas bara att de röstar med. Om du säger det samma får vi ut budskapet till många fler.

Dht, Strålande ju, och tack för ditt fina länkande inlägg.

Fru Furman, ja det är inte lätt att veta, hur man bäst bemöter dem. Som lärare var jag ju tvungen att snacka om deras hållning. Den där prästen ja, han visste vad han skrev.

Linda, Tack för länkandet och tack för att du säger ifrån.

Sune...the girl, Tack även för din länk, läste gjorde jag men hann nog inte tacka dig där. Sd ska INTE vinna positioner i nästa val, om vi får bestämma, och det får vi ju..

Malin J, Ja sådant där möter man ju i skolvärlden titt som tätt. Det gäller att vara rustad till tänderna då.

Speja, Tack så mycket, vi är inte ensamma. Bra med "riktiga" författare som säger ifrån.

Ännelaij, Tack till dig för länkningen. Att inte veta vad man ska säga är ok så länge man har koll på vad man vet vad man ska rösta på...

Strandskatan, Du är ju jättebra på att skriva. Om du inte vet hur du ska formulera dig, gör som jag och planka, helt enkelt. Viktigast är ju att budskapet når så många som möjligt. Och stort tack för att du länkar.

Fiffi, Tack för uppdateringen (och dagens flabb). Du har så rätt, förstoringsglas behövs knappast men ändå, så viktigt att få fram skiten ur hörnen.

Linda igen, Skulle aldrig falla mig in, att knäppa dig på nosen för att du säger vad du tycker och står upp för den du är och för de "val" du gör i livet.

Den där "tjockisen", Hoppas att du snart mår bättre. Förkylningen dock, kan gå och gömma sig. Tack för vad du tänker göra.

Markattan, är alldeles förstummad och rätt stolt och väldigt tacksam för gehöret i frågan

Anonym sa...

Men är det inte så här! Vart fan du än kommer ifrån så är vi alla levande individer på denna jord ja själv kallar jag helvetet! Om man la lite mer energi på sina egna soldater, bröder,systrar,familj kalla det va fan ni vill så hade vi sluppit denna debatt! Svarige har länge varit ett starkt land, inte av sina fjolliga soldater utan att vi har gjort allt för att inte hamna i krig vilket vi lyckats bra med. Men varför ska vi kriga på hemma plan då???? Sluta jiddra om skit saker. Vad spelar det för roll om man är svensk eller inte. Hitler dog för så jävla länge sen ändå dyrkar folk han. Lägg av för fan man kommer ju ingen stans märker inte folk de.. Jag dyrkar markattan för hon snackar fakta!! Sug på den! 100% till dej! live in peace!!

Anonym sa...

För er som vill svara på min åsikt kan ni höra av er till markattan så framför hon allt till mej! Men allt når sin gräns och den va kommen för länge sen! Lev i nuet! Många av oss har barn och vilken framtid vill ni ge dom? Den bästa givetvis! Lev här och nu.. Det gör jag,det är inte lätt men nån jävla gång får man säga till sej själv (gilla läget)... PEACE

Anonym sa...

Av barn och dårar får man veta sanningen!
Av barn blir också gammalt folk!
Av egen åker kommer den bästa säden!
Av frukten känner man trädet!
Av intet blir intet!
Av kokta ägg blir inga kyklingar!
Av skadan blir man vis inte rik!
Avsides bor också folk!
Tänk lite på livet PEACE IGEN

Osloskånskan sa...

Sent ute men så absolut enig! Kanske vi har det för bra? Ibland skulle jag önska att det inte fanns några landsgränser o likn överhuvudtaget. Men för våra barns skull måste vi ta tag i sånt här.

INTE EN GÅNG TILL!!!

Cina sa...

Nu haver jag länkat från min hemsida till dessa viktiga inlägg!

Dreamsalive sa...

Jag undrar vad som menas med svensk mat? Min automatiska tolkning blir gärna att det ska vara mat odlad och producerad i Sverige. Och då håller jag absolut med, bättre för miljön utan långa transporter. Men är det så man menar? Inte lätt att veta...